Pellets zijn geschikt voor speciale op pellets gestookte kachels, een volautomatisch verbrandingssysteem. U geniet van dezelfde aangename vlammensfeer als een houtkachel maar bent goedkoper uit. Om heel het huis te verwarmen heeft u meerdere units nodig. Maar een geschakelde pelletkachel cv kan zelfs bestaande radiatoren, vloerverwarming en sanitair water verwarmen. Hetzelfde comfort als met gewone centrale verwarming, maar dan verantwoord stoken voor minder geld!
Pelletkachels zijn elektrische kachels. Een pelletkachel stoken en pellets kopen is nog steeds goedkoper dan op gas verwarmen! Een schoorsteen is niet nodig, alleen een evacuatiekanaal voor de rook. Een pelletkachel zorgt ervoor dat u warme lucht in de ruimte creëert maar ook kosten bespaard ten opzichte van gas verwarming. Een zeer goede oplossing dus.
Er wordt verschil gemaakt tussen:
Wij van Top Pellets Europe B.V. zijn van mening dat vooral het aantal kW belangrijk is; hoe groter, hoe meer capaciteit. Dit moet afgestemd zijn op de grootte van uw huis en de mate van isolatie. Kijk niet alleen naar de prijs maar ga voor kwaliteit. Want de kwaliteit van uw pelletkachel bepaalt ook de kwaliteit van het branden van de houtpellets.
Hoe een pelletkachel werkt? Een pelletkachel is bijzonder gebruiksvriendelijk. Een druk op de knop en u kunt de kachel laten functioneren. In de pelletkachel zelf zit een klein reservoir waar u ruimschoots 10 kilo pellets in op kunt slaan. U dient het reservoir iedere twee tot drie dagen bij te vullen, afhankelijk van uw stookgedrag. Lucht en een gloeispiraal zorgen ervoor dat de pellets in de vuurkorf ontbranden (automatische ontsteking).
Een pelletkachel is een kachel die volautomatisch is. Net als bij een gasgestookte ketel stelt u de gewenste temperatuur in op de thermostaat. De kachel bepaalt vervolgens zelf hoeveel pellets hij daarvoor uit het reservoir moet halen. Een wormschroef bevoorraadt de vuurkorf vanuit het reservoir. Deze schroef gaat sneller of langzamer draaien en regelt zo de hoeveelheid pellets die in de vuurkorf vallen. Bij een pelletketel worden de pellets met een slang uit het reservoir gezogen.
De ingebouwde thermostaat houdt de temperatuur in de gaten en sluit de kans op CO2-vergiftiging uit. U kunt de temperatuur zelfs programmeren voor een hele week vooruit of de pelletkachel bijvoorbeeld ’s ochtends automatisch laten starten zodat het al warm is wanneer u opstaat. En met een afstandsbediening erbij kunt u de kachel vanuit uw luie stoel bedienen. Dit maakt de pelletkachel een goede oplossing voor wanneer u minder mobiel bent.
Er zijn weinig nadelen van een pelletkachel, daarnaast zijn er erg veel voordelen van pelletkachels. Een van de voordelen van een pelletkachel is de geluidsarme ventilator. Deze blaast de warmte de kamer in, rookgassen worden afgevoerd via een speciaal rookgaskanaal. Doordat er weinig rook vrijkomt, zult u dit ook niet ruiken in uw huis.
Tijdens de verbranding wordt nauwelijks as geproduceerd (0,7%), maar dat wat er is wordt opgevangen in het reservoir. U dient dit zelf te verwijderen. Schoorsteenbranden komen dan ook nauwelijks voor bij pelletkachels. Er wordt zo weinig as geproduceerd omdat het gerecyclede hout weinig vocht bevat. Droog hout wordt warmer en brandt schoner op.
Speciale sensoren voorkomen oververhitting. Wanneer de pellets niet goed verbranden, zal de kachel dit aangeven of vanzelf uitgaan.
Heeft u nog geen pelletkachel? Deze zijn eenvoudig te installeren, een schouw of schoorsteen is namelijk niet nodig dus een dure verbouwing blijft achterwege. Ondernemers en particulieren kunnen zelfs onder speciale voorwaarden in aanmerking komen voor fiscale tegemoetkomingen en/of subsidie bij de aanschaf van een pelletkachel. Een aantal punten waar u op moet letten bij de aankoop van een pelletkachel:
Pelletkachel kopen? Laat u in de winkel adviseren wanneer u er zelf niet uitkomt!
Een pelletkachel heeft natuurlijk niet het eeuwige leven. Om er zo lang mogelijk van te genieten is er onderhoud nodig. Het pelletkachel onderhoud moet periodiek gebeuren na het seizoen, dit maakt het jaarlijks onderhoud.
De uitleg over onderhoud pelletkachels is als volgt. Maak het reservoir, de aslade (indien aanwezig) en de vuurkorf wekelijks schoon en de ruiten af en toe met wat keukenpapier, een en ander natuurlijk afhankelijk van hoe intensief u de kachel gebruikt. Stofzuig het reservoir maandelijks. Laat de kachel minstens een keer per jaar nakijken door een professional voor een grote schoonmaakbeurt van de kachel en de rookgasafvoer. Geadviseerd wordt de kachel na het stookseizoen een grote schoonmaakbeurt te geven. Kijk ook alle afdichtingen even na. Zo behoudt u een optimaal rendement en lange levensduur.
Kies uiteraard ook voor kwalitatieve pellets die weinig stof en as achterlaten. Pellets van hoge kwaliteit verkorten de levensduur van uw kachel niet omdat de pellets enkel uit schoon hout bestaan, zonder plastic deeltjes, lijmresten of boomschors, waardoor minder slak wordt aangemaakt. Hierdoor bent u er ook zeker van dat de garantie op uw kachel niet komt te vervallen.
Toch kan het voorkomen dat een pelletkachel verstopt raakt of kapot gaat. Kijk eens op onze pagina ‘Brandt de pellet niet?’ voor veel voorkomende problemen.